Welkom in het National Wallace Monument van Schotland

De beroemde bezienswaardigheid in Stirling staat boven de velden waar William Wallace zijn troepen naar de overwinning leidde in de Slag bij Stirling Bridge, en vertelt het verhaal van een middeleeuwse krijger die een beroemde nationale held werd – ‘Scotland’s Braveheart’.

Uw bezoek aan het National Wallace Monument

In het National Wallace Monument ontdekt u het verhaal van de patriot en martelaar Sir William Wallace, van zijn overwinning op het slagveld tot aan de tragedie van zijn verraad, gevangenneming en terechtstelling.

U kunt dan genieten van de adembenemende uitzichten vanaf het Monument, en ontdekken hoe deze imposante toren een deel werd van het Schotse landschap – in erkenning van hoe Wallace vocht voor het land waar hij van hield.

De bouw van het Monument begon in 1861, en het werd geopend voor bezoekers in 1869. Het staat op het hoogste punt van de Abbey Craig, 91,44 meter boven de zeespiegel, en is 67,06 meter hoog.

Bij aankomst in het Monument

U kunt uw toegangskaartje van tevoren online aankopen (vóór uw bezoek), of ter plaatse bij aankomst in het Monument.

Toegangsprijzen
Volwassenen £10.50
Bezoekers met korting £8.50
Kinderen £6.50
Familietickets (vanaf) £23.50
 • Kortingen beschikbaar voor vooraf geboekte groepen (10+ bezoekers).
 • Vooraf reserveren wordt aanbevolen voor alle groepen om teleurstellingen te vermijden.

In het Visitor Reception Centre bevindt zich het Legends Coffee House, waar warme en koude drankjes en speciale koffiesoorten worden geserveerd, en waar de hele dag sandwiches, snacks en lichte maaltijden beschikbaar zijn.

Informatie en uitleg in het Monument worden verstrekt in het Engels, en er zijn Self-Guiding Audio Tours beschikbaar in het Spaans, Duits, Frans en Italiaans.

Er is een gratis busdienst tussen de parking en het terras voor het Monument. U kunt eveneens de Wallace Way volgen, een bosweg die vanaf het Visitor Reception Centre naar het Monument voert. Het pad heeft een hard stenen oppervlak en kan nogal steil zijn. Houd er rekening mee dat de wandeling langs dit pad ongeveer 15 tot 20 minuten duurt.

De toren van het Monument heeft drie verdiepingen met tentoonstellingen, en helemaal bovenaan is er een kroonspits met een adembenemend uitzicht. Elke verdieping in het Monument is bereikbaar via een wenteltrap met 246 treden, en u moet er rekening mee houden dat de treden steil en smal zijn. Op de begane grond vindt u The Keeper’s Lodge, een comfortabele ruimte voor bezoekers die de trappen niet kunnen beklimmen (hier zijn lichte versnaperingen beschikbaar). Voor ieders comfort zijn honden niet toegestaan in het Monument, en roken is er verboden.

Monument Niveau 1 – The Hall of Arms

Deze galerij schetst de historische achtergrond voor het verhaal van William Wallace, voor de gebeurtenissen uit het jaar 1297, toen het Schotse leger onder leiding van Wallace en Andrew de Moray geconfronteerd werd met de troepen van Koning Edward I van Engeland, over de River Forth.

In deze ruimte ziet u hoe en waarom Stirling in de middeleeuwen een uiterst belangrijke plaats werd, hoe de Slag bij Stirling Bridge werd uitgevochten en gewonnen, en u hoort Wallace en de Moray bespreken wat hun overwinning voor Schotland betekent, in een speciaal gemaakte film.

Monument Niveau 2 – The Hall of Heroes

Net zoals hij degenen die aan zijn zijde vochten wist te inspireren, heeft de geest van Wallace door de eeuwen heen vele generaties Schotten geïnspireerd. Deze galerij toont hoe ook zij als helden erkend werden en hun plaats innamen naast William Wallace.

Een bijzondere tentoonstelling in deze galerij bevat de Heldinnen van Schotland – en vertelt het verhaal van veertien opmerkelijke vrouwen die met hun creativiteit, goedheid en onbaatzuchtige dienst de samenleving in Schotland en in landen over heel de wereld verrijkten.

Het middelpunt in deze galerij is The Wallace Sword – een opvallend symbool van de moed en vaardigheid van Wallace, dat zich sinds 1888 in het Monument bevindt.

Monument Niveau 3 – The Royal Chamber

In deze galerij ontdekt u feiten en cijfers in verband met de bouw van het Monument dat nu één van de beroemdste bezienswaardigheden in Schotland is, en kinderen kunnen proberen hun eigen Monument te bouwen met een miniatuurreplica.

Een verzameling voorwerpen en documenten toont hoe het Monument een centraal deel werd van het leven in Stirling over een periode van bijna 150 jaar.

Monument Niveau – The Crown

Vanaf de Kroon van het Monument kijkt u neer op een historisch landschap – waar veldslagen werden gevochten en overwinningen behaald. Elk afzonderlijk uitzicht hier vertelt een verhaal!

Bijzondere evenementen in het Monument

Vanaf april tot september loopt er een bijzonder evenementenprogramma – gekostumeerde acteurs brengen het verhaal van William Wallace tot leven, en u wordt meegevoerd naar één van de meest dramatische perioden in de Schotse geschiedenis.

KLIK HIER VOOR INFORMATIE OVER EVENEMENTEN IN HET MONUMENT

 

Naar het Monument reizen

Het National Wallace Monument bevindt zich net buiten Stirling – en is bewegwijzerd vanaf het stadscentrum en vanaf de A91.

Parkeren bij het Monument is gratis.

Stirling is gemakkelijk bereikbaar per trein, met frequente en regelmatige diensten vanuit Edinburgh en Glasgow.

Er zijn regelmatige busdiensten naar het Monument vanaf het Stirling Bus Station dat zich naast Stirling Railway Station bevindt. Lijnen 52 en UL (Unilink) vertrekken op weekdagen elke twintig minuten en hebben een halte bij het Monument.

KLIK HIER OM HET MONUMENT OP TE ZOEKEN OP GOOGLE MAPS.

 

Openingsuren

(Laatst aanbevolen toegang: 45 minuten vóór sluitingstijd)

1 januari tot februari 10:00 tot 16:00
GESLOTEN 21 tot 27 januari
GESLOTEN van 11 februari tot eind april
april tot 30 juni 9:30 tot 17:00
1 juli tot 31 augustus 9:30 tot 18:00
1 september tot 31 oktober 9:30 tot 17:00
1 november tot 31 december 10:00 tot 16:00

 

Het Monument is gesloten op kerstdag, tweede kerstdag en nieuwjaarsdag. Het Monument sluit jaarlijks twee dagen in januari om de nodige onderhoudswerken te kunnen uitvoeren.

 

Toegankelijkheid

Het Visitor Reception Centre (inclusief het Legends Coffee House), dat zich op het niveau van de parking bevindt, is volledig toegankelijk; dit gebouw biedt ook toiletfaciliteiten. Voor bezoekers met beperkte mobiliteit is de toegang tot de Abbey Craig en het Monument beperkt.

 

Samenvatting van Faciliteiten en Diensten

Parking Niveau

 • Parking voor auto’s en bussen (Gratis Parking)
 • Toegankelijke Parking
 • Visitor Reception Centre (Receptie en Informatie voor Bezoekers, Legends Coffee House, Souvenir- en Cadeauwinkel, Toiletten (met toegankelijke faciliteiten))

Monument Niveau

 • Terras met panorama
 • The Keeper’s Lodge (zithoek met lichte versnaperingen)
 • Souvenir- en Cadeauwinkel
 • Toiletten
 • Tentoonstellingsgalerijen (niveaus 1 tot 3)
 • The Crown

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.